Aktuality

Nešťastie v Migazziho parku

obed
poradna

Vo večerných hodinách dňa 8. novembra 2012 počas rokovania Mestského zastupiteľstva, bolo nahlásené riaditeľovi Záhradníckych služieb Marianovi Tomajkovi podpálenie vzácneho exempláru smreku smútočného Picea abies Inversa vysadeného v r. 1887 grófom Viliamom Migazzim. Uvedený strom je súčasťou aleje pietneho parku s Mauzóleom  na Prílepskej ulici a má 125 rokov.

Pri fyzickej obhliadke po zásahu hasičov bolo zistené, že bol podpálený vo vrchnej časti koruny stromu a že bol pravdepodobne poliaty neznámou horľavou látkou. Prítomná bola štátna aj mestská polícia.

V tomto prípade sa jedná o starý strom, ktorý sa ťažko zregeneruje.

Nachádza sa v pamiatkovej zóne – evidenčný list 2006/162. Celý objekt je vyhlásený za nehnuteľnú národnú kultúrnu pamiatku č. ÚZPF 10966/1-3.

Pri druhej fyzickej obhliadke sa dňa 9. novembra 2012 našli neďaleko stromu dve fľaše s nápismi, pravdepodobne slúžiace na drogovanie a pod stromom obhorený kus umelej hmoty, pravdepodobne zátka a kovová vidlička. Všetky uvedené veci sa odložili a poskytnú sa polícii.

Podľa názoru riaditeľa Tomajka išlo o úmyselné poškodenie až zničenie stromu. „Jedná sa o zvlášť odsúdenia hodný čin aj z toho dôvodu, že uvedená alej smútočných stromov je ojedinelá v Slovenskej republike a Európe,“ – dodáva.

Podobný vandalizmus počas spravovania pietneho parku mestským podnikom Záhradnícke služby od r. 1992 sa vyskytol len raz, v roku 2000 (podobný prípad podpálenia takéhoto vzácneho smútočného  smreku na druhej strane aleje). Vtedy strom uhynul a jeho škoda bola vyčíslená v tej dobe na 120 tis. Sk. Súčasné poškodenie stromu je veľmi veľké a pravdepodobne to strom neprežije z dôvodu, že ihličnaté stromy sú veľmi citlivé na poškodenie koruny.

Sadenice uvedených stromov zakúpil v Postupime Nemecku Viliam Migazzi z príležitosti 1. výročia predčasne zosnulej manželky Antónie, ktorá vykonávala charitatívnu činnosť na území Tekovskej župy (jej sídlom boli Zlaté Moravce).

„Páchateľ sa dá ťažko považovať za človeka, keď takýto odsúdenia hodný čin vykonal,“ pohoršene vysvetľuje pán Tomajko.

„Tieto stromy vydržali I. a II. svetovú vojnu. Po celý čas ich nikto nepoškodil, až do roku  2000 a opakovane v tieto dni.“

 

-red-

informácie poskytol redakcii riaditeľ ZS Marian Tomajko

[hr]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button